Zastosowanie i właściwości olejku różanego

Olejek różany pozyskuje się przede wszystkim z płatków róży damasceńskiej (Rosa damascena), rzadziej z róży kapuścianej (Rosa centifolia) oraz białej róży z Yorku (Rosa alba) a także z róży stulistnej (Rosa centifolia) oraz z róży francuskiej (Rosa gallica). 

Najwyżej ceniony jest olejek z róży damasceńskiej, którą uprawia się na skalę produkcyjną w Bułgarii, Indiach, Turcji, Chinach oraz Rosji. Najlepszy pod względem jakościowym jest olejek otrzymywany z róży damasceńskiej pochodzącej z Bułgarii, uprawianej w słynnej Dolinie Róż. Występują tam specyficzne warunki klimatyczne i glebowe, które mają znaczny wpływ na jakość i zapach kwiatów. Nie stosuje się tam sztucznych nawozów, w tym pestycydów. 

Wysoka cena olejku różanego wynika z faktu, że powstanie kilograma tego drogocennego płynu wymaga zebrania trzech do pięciu ton kwiatów róży, a proces wielofazowej destylacji jest dość długi. Na każdym etapie tej destylacji można dodać do olejku różanego składniki, które są w nim zbędne – rozmaite wypełniacze, np. tańsze olejki, które zwiększą objętość uzyskanego surowca, ale równocześnie znacząco obniżą jakość produktu. 

Właściwości olejku różanego

Płatki róży damasceńskiej zawierają karoten, witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę K, są bogate w składniki mineralne (Na, K, Ca, P, Mg, S, Fe, Cu, Zn, Mn, Al) a także nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3–6–9). Wśród dobroczynnych właściwości olejku różnego wymienia się:

  • działanie uspokajające, przeciwbólowe, antyseptyczne i przeciwzapalne
  • łagodzenie podrażnień i regenerację skóry (nawilżanie, wygładzanie, ujędrnianie)
  • zwalczanie wolnych rodników (przeciwdziałanie efektom starzenia się skóry)
  • łagodzenie oparzeń, także słonecznych
  • leczenie przebarwień, poprawę kolorytu skóry, regenerację popękanych naczynek (wzmacnianie naczynek)
  • redukcję blizn i rozstępów
  • normalizację pracy gruczołów łojowych i potowych
  • łagodzenie napięcia nerwowego i fizjologicznych objawów stresu (przyspieszone bicie serca, podwyższone ciśnienie krwi, pocenie się)
  • normalizowanie działanie układu hormonalnego
  • łagodzenie objawów menopauzy (uderzenia gorąca, niepokój, nocne poty, obniżenie libido)
  • wspomaganie leczenia migreny (podobnie jak lawenda)
  • wspomaganie leczenia trądziku (dzięki zawartości niewielkie ilości tretynoiny, retinoidu i kwasu oleinowego oraz dość dużej ilości kwasu linolowego)
  • wzmacnianie włosów i poprawianie kondycji skory głowy

Zastosowanie olejku różanego

Olejek różany wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym oraz w aromaterapii i masażu aromaterapeutycznym. 

Z uwagi na swoje dobroczynne działanie, znajdziemy olejek różany w kremach, balsamach i tonikach dla skóry wrażliwej, zniszczonej, trądzikowej, a także dojrzałej i naczynkowej oraz w preparatach dla dzieci i niemowląt, jak również w kosmetykach do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Olejek różany można nakładać bezpośrednio na skórę, dlatego z powodzeniem może  zastąpić  krem do twarzy, serum pod oczy czy balsam do ciała.

W aromaterapii olejek różany stosowany jest zarówno wziewnie jak i do masażu. Już kilka kropel olejku wlanego do wanny spowoduje, że kąpiel będzie działała relaksująco i pomoże zregenerować siły po ciężkim dniu. 

Masaż z użyciem olejku z róży damasceńskiej polecany jest w przypadku cery suchej i wymagającej regeneracji. Kilka kropel, rozprowadzonych w oleju bazowym (np. w oliwie z oliwek) i rozmasowanych uprzednio na dłoni należy okrężnymi ruchami wmasować w skórę twarzy przez około pół minuty. Po tym czasie olejek się wchłania. Dobrze stosować taki masaż wieczorem, po dokładnym demakijażu. Masaż ciała olejkiem różanym rozgrzewa i poprawią krążenie krwi. Olejek uważany jest także za silny afrodyzjak i może zwiększać libido. 

Dawniej olejek różany był używany jako naturalny środek leczniczy zwalczający bóle brzucha, problemy trawienne czy zaparcia, obecnie jednak zaleca się, by olejek stosować wyłącznie zewnętrznie. Można jednak znaleźć w sieci informacje o tym, że niektórzy lekarze uważają, iż najwyższej klasy olejek różany można podawać doustnie (dawka to 3-4 kropli na miodzie lub cukrze – tak stosowany pobudza trawienie i odświeża oddech lub 5 kropli – działa wtedy pobudzająco, rozkurczowo, silnie żółcio- i moczopędnie). 

Przeciwwskazania do stosowania olejku różanego

Olejek różany może wywołać reakcję uczuleniową, dlatego uważać nań powinny przede wszystkim osoby z alergiami skórnymi, skórą wrażliwą czy skłonną do nadreaktywności. Choć olejek różany zmniejsza intensywność bólu krzyża związanego z ciążą i jest uznawany za jeden z niewielu olejków, który może być stosowany przez kobiety w ciąży, użycie to zawsze należy skonsultować z lekarzem prowadzącym, bo olejek nałożony na skórę może spowodować podrażnienie. Nie zaleca się używania preparatu u dzieci poniżej siódmego roku życia. 

Podsumowanie

Olejek różany, jeden z najdroższych olejków na świecie, znajduje zastosowanie w kosmetyce oraz aromaterapii. Można go używać bezpośrednio na skórę, ale to również wygodny dodatek do kremów i balsamów, które będą dzięki temu nie tylko pięknie pachniały, ale też lepiej pielęgnowały skórę i włosy.

Aromaterapię z użyciem olejku różanego można  przeprowadzić wkraplające go do wanny albo przy użyciu specjalnego kominka (5-6 kropli olejku rozcieńczonych wodą), bądź elektrycznego dyfuzora.

Chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie?

Zostaw swój numer telefonu, a dasz doradca skontaktuje się z Tobą

    • FSZ Pollena-Aroma Sp. z o.o.
    • ul. Przemysłowa 14
    • 05-100 Nowy Dwór Mazowiecki