Czym są olejki nośnikowe (bazowe)?

Olejki bazowe, zwane też nośnikowymi, transportowymi lub prostymi należą do grupy naturalnych kosmetyków roślinnych. Większość olejków nośnikowych jest bezzapachowa lub lekko pachnąca. Dzięki temu są wszechstronnymi produktami, które posiadają szereg zastosowań w codziennym życiu. Sprawdzą się zarówno podczas masażu relaksującego, jak również przy regularnej pielęgnacji twarzy lub ciała. 

Właściwości olejów bazowych 

Oleje nośnikowe pozyskiwane są naturalnie ze źródeł roślinnych. Nie są lotne jak olejki eteryczne, co czyni je idealnym środkiem do rozcieńczania olejków eterycznych i aplikacji na skórę. Olejki eteryczne są silne, mają intensywny zapach i mogą powodować podrażnienia, gdy są stosowane bezpośrednio na ciało. Zaletą olejków bazowych jest to, że zawierają cenne witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe, konieczne dla zachowania zdrowej i pięknej skóry. 

Najpopularniejsze oleje nośnikowe

Olejki eteryczne są lotne oraz zawierają naturalny zapach i właściwości rośliny, z której pochodzą. Olejki nośnikowe nie ulatniają się i nie mają intensywnego zapachu, dzięki czemu idealnie łączą się z olejkami eterycznymi, zmniejszając ich skoncentrowanie bez zmiany ich właściwości. Poniżej znajdują się najczęściej stosowane olejki nośnikowe. 

Olej kokosowy

Olej kokosowy służy jako skuteczny olej nośny z uwagi na niską masę cząsteczkową. To pozwala mu wnikać w skórę na głębszym poziomie. Pomaga nawilżyć skórę, jednocześnie zapewniając jej gładki i równomierny koloryt. Ma właściwości antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu łagodzi choroby skóry, takie jak trądzik, egzema i opryszczka.

Olej migdałowy

Olej ze słodkich migdałów jest powszechnie stosowany jako olej bazowy, ponieważ zawiera przeciwutleniacze i pomaga zachować gładką i miękką skórę. Od wieków stosowano go w ajurwedyjskiej i tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu schorzeń skóry, takich jak egzema lub łuszczyca. Jest lekki i łatwo wchłania się w skórę, więc w połączeniu z przeciwbakteryjnymi olejkami eterycznymi, takimi jak drzewo herbaciane lub lawenda, może delikatnie oczyścić skórę, wchodząc w pory i mieszki włosowe. 

Olej z pestek moreli

Olejek z pestek moreli jest emolientową substancją, bogatą w kwasy tłuszczowe i witaminę E. Łatwo się wchłania w skórę i ma lekko słodki, orzechowy zapach. Pomaga zmiękczyć i uspokoić podrażnioną, swędzącą skórę. Używa się go jako oleju nośnego do olejków do masażu, olejków do kąpieli i preparatów do pielęgnacji włosów.

Olej jojoba

Olej jojoba jest doskonałym olejem nośnikowym, ponieważ jest bezwonny i służy jako środek zmiękczający skórę. Koi podrażnienia, odblokowuje pory i oczyszcza mieszki włosowe. Sprawdza się w preparatach likwidujących nadmierne wydzielanie serum przy skórze tłustej, ponieważ pomaga zrównoważyć jego produkcję i nie pozostawia tłustej nawierzchni. Ponadto zawiera witaminy E i B, które pomagają w leczeniu oparzeń słonecznych i ran, ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. 

Olej arganowy

Olej arganowy to jeden z najlepszych olejków bazowych dla skóry, ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, kwas linolowy, przeciwutleniacze, witaminy A i witaminę E. Często jest zawarty w produktach kosmetycznych – wspomaga produkcję komórek, poprawiając kondycję skóry i włosów. Szybko się wchłania i jest wystarczająco delikatny, aby stosować go na wrażliwej skórze. U osób z tłustą skórą pomaga zmniejszyć poziom sebum oraz poprawia elastyczność cery.  

Olej z dzikiej róży

Olej z dzikiej róży zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe, które promują regenerację komórek i tkanek. Ma również wysoką zawartość witaminy C i działa przeciwzmarszczkowo. Często stosuje się go, aby zmniejszyć widoczność plam starczych albo uszkodzeń skóry przez słońce, poprawić koloryt i teksturę skóry, zniwelować objawy trądziku i zwalczać infekcje skóry. Szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej powłoki. Z tego powodu najlepiej sprawdza się u osób o normalnej i suchej skórze.

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i często stosuje się go w celu redukcji podrażnień. Działa również jako środek przeciwzapalny i służy do poprawy elastyczności skóry. Można go łączyć z przeciwbakteryjnym olejkiem eterycznym, takim jak olejek z drzewa herbacianego, aby zwalczyć trądzik i inne problemy skórne, ale również po to, by zrównoważyć negatywne efekty wahań poziomu hormonów. 

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest najbardziej znana jako zdrowy, jadalny olej, ale znajduje również zastosowanie w aromaterapii jako olej nośnikowy. Jest pełna kwasów tłuszczowych i steroli roślinnych, co czyni ją doskonałym kosmetykiem do oczyszczania i nawilżania suchej skóry. Sprawdza się także jako nośnik do olejków do masażu, środków do czyszczenia twarzy, pielęgnacji włosów czy naturalnych mydeł. 

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron jest bogaty w witaminę E – składnik odżywczy, który ma leczyć skórę i redukować zmarszczki. Jest lekki, łatwo się wchłania przez skórę i ma neutralny zapach. Jest dobrym olejem nośnikowym do stosowania z olejkami eterycznymi przy produkcji olejków do ciała i olejków do masażu.

Olej z awokado

Olej z awokado to ciężki i gęsty olejek o orzechowym aromacie. Jest bogaty w kwas oleinowy, jednonienasycony kwas tłuszczowy, który pomaga pielęgnować zniszczoną skórę. Wykorzystywany jako olej nośnikowy do preparatów na suchą skórę i odżywczych kremów do ciała.

Podsumowanie 

Wymienione oleje nośnikowe można znaleźć w dobrym sklepie internetowym. Warto pamiętać, aby przechowywać je w ciemnym i szklanym pojemniku lub w buteleczce szczelnie zamknięte. Większość olejów bazowych można trzymać w lodówce, bądź innym chłodnym miejscu. Wówczas nie stracą swoich walorów leczniczych i kosmetycznych.

Oleje nośnikowe różnią się pod względem zapachu, konsystencji, wchłaniania oraz czasu przydatności. Ich niewątpliwą zaletą jest możliwość mieszania, aby wydobyć z nich bogactwo składników odżywczych. Dlatego można je bez ograniczeń komponować i łączyć z olejkami eterycznymi z korzyścią dla zdrowia i dobrego samopoczucia. 

Chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie?

Zostaw swój numer telefonu, a nasz doradca skontaktuje się z Tobą

    • FSZ Pollena-Aroma Sp. z o.o.
    • ul. Przemysłowa 14
    • 05-100 Nowy Dwór Mazowiecki